LAMMSKINN

från gårdens Gotlandslamm

Lammskinn (och fårskinn)

Är du intresserad att köpa kontakta Henrik eller Carina på:

Henrik.haglund@hotmail.com

Henrik 070 874718

Carina 073 0590229

Det är gratis frakt!

Vill du ha hjälp att välja skinn se gärna info längst ner på sidan!

Skötselråd finns här nedanför på sidan.

Skötselråd

Ett skinn håller i årtionden trots slitage och är det ett välskött skinn så kommer det hålla i över en livstid.

I första hand kan man göra rent skinnet genom att vädra det ute ett par timmar, allra bäst är att hänga det ute en frostnatt och skaka det noga efteråt. Man kan även hänga ut det en regnfri kväll med hög fuktighet i luften och sedan skaka det ordentligt.

Skinnen kan i regel tvättas i maskin men vi rekommenderar att man i möjligaste mån undviker det, resultatet på skinnen kan variera mellan olika tvättmaskiner och skinn. Ullen i så kallade oklippta skinn kan tova ihop sig i lockarna så då bör man inte alls tvätta det i maskin.

Vid maskintvätt är det ylle-/skontvätt-program med ulltvättmedel som gäller, absolut inget sköljmedel. Sträck det innan torkning, för att undvika att det blir stelt och deformerat. Torka aldrig i torktumlare. Torka i rumstemperatur så luft kommer åt på skinnets ovan och undersida.

Om man vill så kan man vända sig till en kemtvätt, för rengöring av skinnet.

Ett nytt skinn kan ofta fälla lite garvningsrester från undersidan. Detta syns i regel enbart på riktigt mörka underlag och för att undvika detta så kan man t.ex. rolla skinnet med en klädvårdsrulle och/eller till en början lägga något emellan.

Välja skinn

Utseende

Våra skinn kommer oavkortat från våra renrasiga gotlandslamm som gått här på vår KRAV-gård. Gotlandsskinn är kända för sina silkeslockar och dess kraftiga kvalitét.

Vad man vill ha för sorts skinn är olika och lika mångfacetterat som våra personligheter.

Skinnen vi säljer har i regel en ullängd på 3,5 cm förutom de skinn som är oklippta i samband med beredningen där längden kan variera uppåt.

Karaktäristiskt för gotlandslamm är den stålgrå färgen på ullen. Skinnen har i regel en varierande grå ton på ullen. Lammskinnen är oftare mer jämt stålgrå medans fårskinnen har fått den karaktäristiska färgsättningen med en mörkare rand längs ryggfåran. Våra skinn kommer från rasen Gotlandslamm och är i regel grå i olika toner men det finns även svartare skinn. Dessutom kan skinn som kommer från lamm under vintertid vara mer ljusa, vita eller melerade vita.

I samband med garvningen så kan småhål uppstå detta är normalt och inget som påverkar funktion eller pris på skinnet. Vid större hål eller avvikelser så kan det självklart återspeglas i priset.

Användningsområden

Skinnen har ett brett användningsområde det finns inget som slår känslan av att sätta sig eller lägga sig på ett riktigt lammskinn. Skinnen går att använda till matta på golvet eller för att pryda alternativt skydda din fåtölj/soffa.

Även om alla skinn har en tryckavlastande, värmehållande och även värmetransporterande funktion så kan en del skinn ha mer inslag av "öppna" lockar i ullen. Detta bidrar till en högre täthet i ullen och därmed en högre avlastande funktion. Denna egenskap gör dem ypperliga som mattskinn eller i mer medicinskt syfte som tryckavlastning i säng under fötter/rygg eller i barnvagn. Funkar även bra som värmande/avlastande funktion i bil-/kontorsstolen mot ryggbesvär. Dessa skinn med mer inslag av öppna lockar har inte så framträdande korkskruvslockar och det brukar inte vara vad man eftersträvar efter hos skinn som främst skall ha en prydande funktion. Så vill man främst att skinnet skall vara prydande så bör man ha ett skinn med slutna lockar.

Ull har en förmåga att både hålla värme men även transportera bort fukt som utvecklas från kroppen detta gör att de fungerar bra att använda oavsett årstid. På vintern håller det värmen bra och på sommaren kan man ligga på det utan att bli för varm. Detta gör att många väljer att använda lammskinn i barnvagnar och som matta på golvet för barnet att ligga och leka på, vilket de är exemplariska för.

Beredning

Beredningen av skinnen sker i så stor utsträckning som möjligt på Tranås skinnberedning, ett av få sinnberedningsföretag som är verksamma i Sverige. Tranås skinnberedning har anor från tidigt 1900-tal. För mer information se även www.tranas-skinn.se

Det är ett naturligt val för oss att arbeta med dem främst ur miljösynpunkt. De utför själva beredningsprocessen i Sverige vilket innebär minsta möjliga transport och håller sig även därmed till svenska föreskrifter vad gäller miljökrav runt hanteringen av de medel som används i beredningsprocessen.